Home » » Toyota Altis 1.8G | kalau bateri weak...

Toyota Altis 1.8G | kalau bateri weak...

Pagi-pagi kereta perodua kelisa aku dah buat hal, bukan apa tapi sebab lama tak jalan hehehe.. lebih dari seminggu. Jadi baterinya pun dah le weak le kan. Sini aku nak kongsi skit sebab mungkin ada yg dah lupa camne nak jump kereta ni kan.

Kabel jump tu, kalau boleh biar le beso skit, kalau sizenya kecil tak cukup power.


Langkah2nya:


1. sambung jumper tu ke point bateri weak warna merah
2. sambung kan pulak ke point bateri kuat warna merah
3. sambungkan ke point bateri kuat warna hitam
4. sambungkan ke grounding
5. hidupkan enjin kena yg ada bateri ok, biar enjin hidup beberapa minit
6. start enjin kereta yg bateri weak, hidup le tu dia


Tak hidup jugak, call le aku kalau kejadian ni berlaku di kawasan Shah Alam dan Subang Jaya. Boleh le aku tolong skit2.


Tip: Kalau tak boleh jugak, cuba disconnect kabel hon dan cuba longgarkan
sambungan ke bateri supaya alarm tak berbunyi.


Harap perkongsian ni membantu.






Terima kasih kerana membaca Toyota Altis 1.8G | kalau bateri weak.... Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



0 Komen:

Catat Ulasan