Home » , » Cara Letak Kod Adsense Di Bawah Tajuk Post Blogspot

Cara Letak Kod Adsense Di Bawah Tajuk Post Blogspot


Mengapa nak letak di bawah tajuk? Kerana ia adalah kedudukan dengan CTR (click-through rate). Senangnya kst tempat tu senang orang nak klik.

Menurut garis panduan iklan kedudukan Adsense yang diterbitkan oleh Google, kedudukan iklan berbayar terbaik Adsense adalah di atas iaitu kandungan utama di atas blog post. Ini digambarkan oleh peta haba di bawah:

adsense best placement heat map

Meletakkan iklan di bawah tajuk pos (atas posting kandungan) adalah terbaik!. Apa yang korang perlu lakukan adalah mewujudkan satu unit iklan di laman web Google Adsense, dapatkan kod dan menambah ke lokasi yang dinyatakan dalam template blog anda.

(Korang tidak boleh menggunakan inline Adsense Blogger atau alat Adsense kerana ia tidak mempunyai pilihan untuk menambah iklan di bawah tajuk pos).








Cara nak buat:

Cipta kod adsense:



1. Log in ke Google Adsense (terbuka dalam tab / window) untuk mewujudkan satu unit iklan baru.
2. Terbaik guna 300x250 Medium Rectangle atau 336x250 Large Rectangle format. Pastikan korang buat satu saluran baru untuk monitor adsense ni.
3. Copy kod adsense yang di berikan oleh google di HTML escape tool . Iklan tidak akan muncul jika korang guna kod asal dari google adsense.
4. Salin salin escape kod tu.


Cara letak adsense bawah tajuk post:


1. Pergi ke Dashboard> Design> Edit HTML.
2. Tik Expand Template Widget kotak semak di sebelah kanan atas tetingkap HTML.
3. Cari baris berikut dalam kod HTML anda:


<data:post.body/>

4. Copy dan paste kan escape kod tadi di atas ( sebelum ) kod HTML di atas.
5. Save and view your blog

Pantau prestasi iklan ni


Pastikan korang memantau prestasi iklan. Jangan secara automatik menganggap ia berjaya meningkatkan CTR tanpa melihat keputusan sebenar.

Tiada dua blog yang sama, apa yang bekerja pada blog yang paling mungkin atau mungkin tidak bekerja pada kamu. Jika korang tidak melihat perubahan positif, ujilagi dengan jenis iklan yang berbeza, format, warna dan / atau penempatan.

Kalau suka posting ni, tunjukkan sokongan korang!



Terima kasih kerana membaca Cara Letak Kod Adsense Di Bawah Tajuk Post Blogspot. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



4 Komen:

  1. perkogsian yang berguna, terima kasih bro.

    BalasPadam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  3. saya try x dapat pun bro...x kena banned ke ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mungkin template yg di gunakan buan yg asal dr blogger.com. Jadi kalau jumpa banyak tempat kod


      cuba satu2, mesti ada yg berjaya.

      ini mematuhi adsense

      Padam