Home » » Cara banyakkan bacaan Al-Quran di bulan Ramadhan melalui pertolongan teknologi.

Cara banyakkan bacaan Al-Quran di bulan Ramadhan melalui pertolongan teknologi.

Rasanya dah lama korang tak baca quran kan? Kalau aku salah minta maaf le ye.. hehehe. Yang pastinya, masa kecik2 dulu  sekolah rendah kita mesti baca quran kan. Masuk sekolah menengah kurang sikit dan seterusnya makin kurang baca Al-Quran. Ini menjadi kebiasaan oleh orang Islam Malaysia ( ada juga yang makin banyak membaca Al-Quran ).
Bila umur dah lanjut skit ( lebih 40 tahun ), timbul balik kesedaran nak baca Al-Quran kan. Hah.. camne tuh, sanggup pegi kelas ke? Ke baca merangkak-rangkak balik walaupun dulu dah khatam Al-Quran? Dulu kemain lancar kan, sekarang rasanya slow skit tapi masih boleh baca sendiri lagi. Tapi bacaan kita tuh betul ke?
Al-kisahnya...
Merujuk kepada hal di atas, korang penah dengar tak tentang pen digital belajar Al-Quran?Dalam set pen digital belajar Al-Quran tuh, ada pen, Al-Quran, charger pen, beg untuk simpan semua alat2 tu, Muqaddam, manual cara guna dan jaminan setahun ( kalau rosak ganti free je ). Kalau korang nak tengok gambar, ni dia bendanya:

Yang menariknya, bila dia letakkan mata pen tuh dekat Al-Quran yag di bekalkan tuh, keluar suara ustaz mana aku tak tahu lah, tapi merdu  menusuk kalbu. Bacaannya aku rasankan mesti ok punylah. Ok gak kan, sesuai dgn zaman sekarang. Anak-anak plak boleh ngaji Muqaddam. Satu cara baru nak tarik anak-anak mengaji hehehe.


Amacam senan kan, boleh belajar sendiri kat rumah. Kalau korang minat nak belajar Al-Quran balik dengan gunakan pen digital belajar Al-Quran ni, korang boleh cuba2 usha kat situ.
Jadi macam mana kaedah ini boleh membanyakkan bacaan Al-Quran korang? Korang akan jadi lebih rajin membaca Al-Quran berbanding dengan keadaan biasa.









Terima kasih kerana membaca Cara banyakkan bacaan Al-Quran di bulan Ramadhan melalui pertolongan teknologi.. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



10 Komen:

  1. Errrr... kat mana yang dikatakan cara membanyakkan bacaan tu? Tak jumpa pun..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kita jadi motivasi nak banyakkan baca Al-Quran. Tak sampai ke ayat2 hamba dlm entri kat atas...hehe.. nak kena edit nih

      Padam
  2. memang berguna...saya online kat pc..sambil buat kerja..sambil dengar bacaan Al-Quran seiiring mengikutinya juga

    BalasPadam
    Balasan
    1. perghh... rasa tenang setenang pegi jalan2 tepi pantai.. dan juga lagi jimat.

      Padam
  3. sambil berjalan ke blog kawan-kawan buka youtube degar dekat situ.sekarang banyak pendekatan boleh di gunakan teknologi makin canggih jadi janganlah di persia-siakan.sb mudah dan boleh di bawa kemana-mana

    BalasPadam
  4. Salam.. Pemudia pemudi sekarang dah tak ada alasan tidak membaca al-Quran.

    BalasPadam
  5. makin moden nih, makin lupakan bacaan ayat2 suci.

    BalasPadam
  6. Betul tu bro..kat mana2 boleh je baca Al-Quran..

    BalasPadam
  7. betul..guna teknologi pada tempat yang sepatutnya..

    BalasPadam
  8. teknologi begini harus dikuasai untuk meningkatkan iman dengan bacaan Al Quran

    BalasPadam