Home » , , , » Cara gunakan label atau kategori pada blog

Cara gunakan label atau kategori pada blog

Penting ke label dalam blog ni? Setelah aku baca dan buat kajian sikit, benda ni penting untuk memudahkan  orang yang masuk blog kita memilih apa nak di baca dan melayari blog kita secara tersusun. Menurut seorang blogger, label, tag dan kategori adalah benda yang sama untuk membantu pelawat blog melayari blog dgn lebih senang. Entri ini adalah sebahagian daripada penerangan jelas mengenai berblog secara SEO dalam entri yang lepas.
 
Ini sebagai panduan untuk buat label blog:

1. Gunakan hanya max 20 label.

2. Max 3 patah perkataan untuk label.

3. beri keutamaan pada nama  yang pendek.

4. Gunakan kata kunci utama anda dalam SEO label anda. (Tidak untuk membantu enjin carian tetapi untuk membantu pengunjung anda lebih memahami konsep blog anda).

5.Link setiap entri dengan label yang berkaitan. Jika entri yang tidak berkaitan dengan mana-mana kategori kemudian membuat pautan Label am dan menamakan ia "Pelbagai".

6. Gunakan tidak lebih daripada dua atau tiga label untuk setiap entri.
 
Harap dapat pencerahan yang sewajarnya.


Terima kasih kerana membaca Cara gunakan label atau kategori pada blog. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



8 Komen:

  1. Ummi, kena try ni Ummi.

    BalasPadam
  2. Label nie nk mudahkan pembaca. Kalau takde label susah nak navigate, cari artikel lain dan lain lain lagi.

    BalasPadam
  3. tips nie memang bagus untuk diaplikasikan supaya pengunjung senang cari sesuatu yang dorang nak.

    BalasPadam
  4. dulu aku letak 1 label je untuk setiap entry

    BalasPadam
  5. boleh test kat blogspot saya tu lama x buka :)

    BalasPadam
  6. Pendapat aku nak letak banyak label pun takde masalah bro. Selagi label tu related dengan isi posting. Kalau nk mudahkan pembaca lagi, breadcrumb tu pun membantu. Site map mcm dlm entri bro sebelum ni pun ada kaitan dengan label secara tidak langsung.

    BalasPadam
  7. Emm label ni tag kan?saya biasanya letak sikit jer..kadang2 bergantung pada mood.hehe

    BalasPadam