Home » , , » Cipta gigi guna sel air kencing manusia

Cipta gigi guna sel air kencing manusia

Beijing: Penyelidik di Institut Bioperubatan Dan Kesihatan Guangzhou berkata, mereka berjaya mencipta gigi menggunakan sel air kencing manusia.Menurut saintis di situ, air kencing manusia mengandungi sel yang berpotensi dijadikan enamel, pulpa dan komponen lain bagi gigi sihat. Ketika penyelidik di institut itu bangga dengan pencapaian berkenaan, beberapa pihak lain masih curiga dengan kejayaan itu.

Menurut mereka, keputusan pencapaian itu masih terhad kerana membabitkan sel tikus dan kadar kejayaannya sekitar 30 peratus.


Struktur gigi yang terhasil itu pula hanya memiliki satu pertiga daripada kekerasan gigi manusia. Profesor Kolej Universiti London, Chris Mason berkata penggunaan air kencing manusia “mungkin satu daripada “sumber paling jijik” pernah ada.


Terima kasih kerana membaca Cipta gigi guna sel air kencing manusia. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



4 Komen:

  1. haram.. .tah pape la diorg ni

    BalasPadam
  2. Benda tu dah jadi najis pun still nak guna jugak. Pehh kelakar la diorang ni.

    BalasPadam
  3. Maybe diorg dapat idea dari penghasilan batu karang dalam pundi kencing..

    BalasPadam
  4. macam-macam ada dengan karenah manusia ini.

    BalasPadam