Home » , , , » Cara back up dan restore template blogger dengan senang

Cara back up dan restore template blogger dengan senang

Buat back up blogger template sangat penting terutama kalau korang edit template tuh dan kemungkinan apa yang korang cuba ubah tuh tak menjadi kenyataan. Kalau korang dah back up template tuh, korang boleh upload balik dan display jadi seperti korang edit template tuh, tak yah nak pening-pening. Ini sebahagian daripada projek SEO sebelum ni yang memerlukan kita edit template. Tapi bagaimana nak buat back up template untuk blogspot nih? Kat sini aku nak kongsi sikit lah sebab benda ni penting gak. Biasa kalau kita nak cepat-cepat dan konfident apa yang kita edit tuh menjadi, kita abaikan proses back up nih.

Cara back up template blogger.





1. blogger dashboard, klik template
2. klik backup/restore dan download full template
3. klik save (.xml)

Cara restore template blogger.

 

1. blogger dashboard, klik template
2. klik "backup/restore" dan "Browse"
3. pilih file dan klik "upload"

Sila amalkan.


Terima kasih kerana membaca Cara back up dan restore template blogger dengan senang. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



7 Komen:

  1. entry yang menarik....nanti boleh mintak tolong?

    BalasPadam
  2. penting jugak ni ye bro..aku main edit je templates tanpa backup

    BalasPadam
  3. memang kene buat back up. Senang kalau template ade error

    BalasPadam
  4. kalau takde error takpe, kalau ada, naya bro nak cari balik yg last edit tuh.

    BalasPadam
  5. Sebulan sekali mesti saya buat back up sebagai insurans dan safety..

    BalasPadam
  6. jrng buat sbb xreti..huuu ;p

    thanks share .. =)

    BalasPadam