Home » » Apa itu Adsense dan Adwords?

Apa itu Adsense dan Adwords?

Disebabkan ada lagi yang belum terdedah dengan adsense ni, maka nak kongsi skit basic tentang adsense nih mengikut pengalaman aku yang sedikit ni lah. Adsense adalah program pengiklanan dari Google. Dengan Adsense, sekiranya anda mempunyai laman web, anda boleh memohon untuk menyertai program ini. Sekiranya diterima, Google akan meletakkan iklan berbayar dalam laman web anda. Dan sekiranya laman web anda dikunjungi orang, dan mereka klik pada iklan tersebut, anda akan mendapat sedikit habuan daripada itu.

Dari mana duit tu datang?

Google ada program nama Adwords untuk pengiklan mengiklankan produk mereka dengan google. Iklan Adwords ni lah yang di berikan kepada pengguna adsense untuk di letakkan di blog. Dan duit dari pengiklan program adwords ni lah yang di berikan oleh google kepada pemegang akaun adsense. Kira macam kita bagi dengan google le tapi pasti lah google yg dapat lagi banyak kan.

Berapa banyak pemegang adsense dapat?


Berapa anda dapat untuk satu-satu klik berbeza-beza mengikut berapa yang pengiklan bayar. Ada sesetengah iklan itu murah kliknya. Ada pula iklan-iklan yang mahal kliknya. Ini lah pentingnya kita menggunakan keyword yang mahal-mahal supaya satu klik tu boleh cecah USD50 ( aku belum fapat lagi satu klik banyak nih hoho ). Macam mana nak cari keyword yang mahal tuh? Ini rahsia lah dan aku sarankan korang belajar dengan sifu-sifu yang lagi hebat seperti Rajaadsense.com.
Nanti aku kongsi lagi hal-hal basic dan advance tentang adsense ni.


Terima kasih kerana membaca Apa itu Adsense dan Adwords?. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



19 Komen:

  1. menarik juga..
    rasa mamcam nak join je..
    ehehehehee

    BalasPadam
  2. Memang lumayan kalau betul caranya dengan Adsense nie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. mendalam maknanya dari abg joe nih

      Padam
  3. Bukan senang nak dapat iklan dengan keyword mahal di blog kita. Pengiklan pun dah makin bijak bila membeli iklan. Apa yg boleh kita buat ialah optimize kan blog agar mendapat click rate yg tinggi. Semoga berjaya weh!..

    BalasPadam
    Balasan
    1. perghhh... dengar pengalaman otai tulis nih.. bukan senang nak dpt iklan keyword mahal.

      Padam
  4. agak menarik tu bro...layak ke blogger baru nk join ni

    BalasPadam
  5. Adwords mudah apply tapi masih berfikir nak apply kadnya hu...masih dalam pertimbangan..adsense tak fikir pula heeee...

    terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. adword tu kita kena bayar kat google, sapa2 pun boleh apply

      Padam
  6. saya tak layak lagi kot...tak reti pun...hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. come on... belajar2... cewah.. cam cikgu plak aku.

      Padam
  7. Banyak juga orang post pasal adsense ni. Best juga ni, tapi nuffnang pun tak ada orang klik lagi. heeeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba cuba kalau berani...

      Padam
  8. satu entri yang banyak manfaatnya..

    Entri terkini saya : Template Wordpress FotoBESAR Buatan Malaysia

    BalasPadam
    Balasan
    1. komen2 ni beri motivasi kpd aku utk berkongsi lagi

      Padam
  9. Bukan senang nak dapat duit dari adsense. He..he..he..kalau setakat 1 blog yang dibina mmg susahlah nak makan duit dari adsense ni. Kalau ada blog yang aku baca yg banyak membantu aku. Aku ucapkan terima kasih dengan klik iklan adsense atau nuffnang mereka..aku tak mampu nak tolong cam mane. Jadi inilah cari aku tolong....:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. wow.. hebat cara cam nih. kalau sama2 amalkan, win 2 win situation nih

      Padam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam