Home » , , , » Contoh blockquote yang menarik untuk blogger!

Contoh blockquote yang menarik untuk blogger!

Semasa aku  join satu Kontes Review Klinik Cinta, aku telah tempel satu blockquote yang agak menarik sebab ada beberapa mesej yang aku terima nak tahu cara buat blockquote tuh. Kat bawah nih aku kongsikan cara nak buat untuk blogger ( blogspot ), untuk wordpress tak pasti le pulak kan, noleh try2 godek skit kalau nak design yang sama dengan ni. Blockquote nih memberi kelebihan kerana kita macam boleh highlight satu perkara dalam satu entri. Hoh... makin pening dah nih. Jom layan cara buat blockquote kat bawah nih.


Blockquote yang menarik untuk blogger!


Inilah blockquote yang di maksudkan.


  1. Mula-mula seperti biasa lah, kena Layout>edit HTML
  2. Back up templete dulu lah, kan tak jadi kan naya nak kena design balik.
  3. Cari  ]]></b:skin> dan pastekan kod kat bawah nih betul-betul di atas ]]></b:skin>



Kod Blockquote :



.post blockquote {
margin : 0 20px;
padding: 10px 20px 25px 20px;
background : #9FCFFF url(http://1.bp.blogspot.com/_7wsQzULWIwo/SwhrYyb3PiI/AAAAAAAACRU/DyY1rOVnl_k/s400/block22.gif) no-repeat right bottom;
font: bold .9em "comic sans ms", arial, Helvetica,verdana, Georgia;
color : #484848;
border: 5px dashed #fff;
}
.post blockquote p {
margin: 0;
padding-top:10px;
}

Cara nak tulis entri dan masukkan blockquote nih


Tulis entri macam biasa. Dah siap, klik HTML, cari ayat-ayat yang korang nak blockquote kan. Di permulaan dan akhir ayat, klik tanda blockquote tags seperti di bawah:

blockquote tags

Antara blockquote tags, tambahkan dua tags i.e <div> dan </div> seperti di bawah:

<blockquote><div>Quote korang kat sini</div></blockquote>.

Itu je. Kalau korang nak tukar padding, backgorund, font, kaler dan border, silakanlah.

Peace Yo!


Terima kasih kerana membaca Contoh blockquote yang menarik untuk blogger!. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



12 Komen:

  1. terima kasih bro..berikan info yg menairk ni

    BalasPadam
  2. wah tq share with us yer & maaf lambat terjah semula, kebusyan & kesihatan adik x mengizinkan lately !

    BalasPadam
  3. Perghhh cantik gak..kenapa tak letak warna pink bro?lagi menyerlah..huhu

    BalasPadam
  4. jangan letak kala pink kala biru lah heee...

    BalasPadam
  5. yang ini kat wordpress ada..macam saya buat dalam entri sebelum "aku frust gilaer"

    ada saya masukkan tanda macam ini "blah..blah.. "

    rasanyalah..saya try main error jer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. masa depan cerah nih

      Padam
  6. cantik gak ni.. blackquote den slalu pakai scara default tak nampak serinya.. adeh

    BalasPadam
  7. Wah, cantik juga ya blackquote ni, bolehlah diguna tips ni pada masa akan datang.

    BalasPadam