Home » » 80 tonton rancangan TV Korea Selatan dihukum mati

80 tonton rancangan TV Korea Selatan dihukum mati

Korea Utara secara terbuka menghukum mati 80 penduduknya awal bulan ini, kebanyakannya kerana menonton rancangan televisyen Korea Selatan yang diseludup, lapor akhbar Korea Selatan semalam. Akhbar JoongAng Ilbo merujuk sumber tunggal yang tidak dikenali, tetapi sekurang-kurangnya satu kumpulan Korea Utara yang berpaling tadah berkata ia mendengar khabar angin yang boleh dipercayai. Sumber, yang dikatakan biasa dengan unit hal ehwal dalaman Korea Utara dan baru-baru ini kembali daripada negara itu, berkata hukuman dijalankan di tujuh bandar raya pada 3 November lalu. 


“Di Wonsan, yang terletak di timur, pihak berkuasa mengumpulkan 10,000 orang di sebuah stadium untuk menyaksikan hukuman tembak sampai mati ke atas lapan orang,” kata sumber memetik saksi sebagai berkata. 



Zon ekonomi khas 


Kebanyakannya dituduh menonton drama televisyen Korea Selatan yang diseludup, dan sebahagiannya terbabit dengan pelacuran. Beberapa bandar raya, termasuk Wonsan dan Pyongsong di barat, dianggap sebagai zon ekonomi khas yang bertujuan menarik pelaburan asing untuk menaikkan ekonomi republik itu. 



Laman web berita beribu pejabat di Seoul, Daily NK, dikendalikan penduduk Korea Utara yang berpaling tadah dan mempunyai rangkaian sumber luas, berkata ia tidak mempunyai maklumat mengenai hukuman itu. Namun satu lagi laman web yang juga dikendalikan penduduk yang berpaling tadah, North Korea Intellectual Solidarity, berkata sumber melaporkan beberapa bulan lalu mengenai rancangan melaksanakan hukuman secara terbuka. 



“Rejim memang takut dengan kemungkinan perubahan pemikiran penduduk dan cuba menakutkan mereka,” menurut laman web rasmi. Menonton filem atau televisyen luar - terutama dari Korea Selatan - adalah kesalahan serius di Korea Utara. Bagaimanapun, usaha untuk mengawal pengedaran dihalang teknologi, dengan peningkatan bilangan diseludup menerusi cakera digital dan pemain mp3. 



Selain drama bersiri Korea Selatan, rancangan Amerika Syarikat seperti Desperate Housewives juga dipercayai mempunyai peminat tersendiri - BH



Terima kasih kerana membaca 80 tonton rancangan TV Korea Selatan dihukum mati. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



11 Komen:

  1. Takutnya. samapi macam tu sekali kena hukum depan orang ramai.

    BalasPadam
  2. standard komunis mmg macam nie. Kes nie same je macam kes Jerman Barat dan Jerman timur dulu..

    BalasPadam
  3. kalau wat kat Malaysia..tak tahulah nak cakap apa..

    BalasPadam
  4. kalau dekat malaysia ramai jugak yg duk tembak burung besi tu...dah kena sekat tapi dengar2 masih ada lagi burung masak tom yum, indomee perisa burung dan nasi lemak burung goreng

    BalasPadam
  5. ganas kat luar sana

    BalasPadam
  6. utung duduk malaysia bumi selamat raykat baik hati nak cari kerja pun mudah

    BalasPadam
  7. bila masing duduk disana serah dirilah jawabnya walaupun pikir ada anak isteri/suami.. huhu sedih dan sungguh kejam

    BalasPadam