Home » , » Tip Adsense - Yang perlu korang tahu!

Tip Adsense - Yang perlu korang tahu!

Terdapat banyak cara cari duit secara online, dan salah satunya melalui program PPC ( pay per click ) oleh google iaitu Google Adsense. Adsense ni dah lama kat google, kalau orang cari duit online nih mesti tahu pasal adsense. Aku pun  dah lama kenal adsense, Cuma secara seriusnya dalam 2 tahun lepas. Pasal adsense nih, aku banyak belajar dari Wangcyber, agak aktif gak dulu kat WC, tapi sekarang ni, dah lama tak log in WC hoho. Ramai otai-otai adsense kat sana, ntah le masih aktif lagi ke tidak.

Adsense ni bayar dalam USD, satu klik berapa sen? Aku pun tak pasti sebab bergantung kepada iklan yang keluar. Ada iklan yang mahal da nada yang murah. Kalau iklan kat Malaysia ni, rata-ratanya murah jer, mungkin satu klik USD0.02 ( aku agak jer ). Kena ada azam yang kuat gak kalau nak buat duit dengan adsense ni, bukan senang ooo.. seperti juga program lain la. Korang boleg register kat google.com/adsense kalau minat dan sila baca tip-tip adsense yang telah aku kongsikan.

Adsense vs Nuffnang


Aku dah try dua-dua iklan ni dan aku dapati adsense lagi banyak, mungkin bagi blog aku macam nih, kalau blog orang lain, lain plak analisisnya – tak pasti. Jadi aku dah kurangkan iklan nuffnang dan nak focus lebih skit ka adsense memandangkan masih belum ramai yg belum guna adsense- kalau aku  guna niche adsense untuk blog ni pun boleh gak nih.

Trafik sangat penting


Walau apapun setting blog, trafik sangat le penting, seperti gak program lain, ini perkara paling utama ler. Banyak trafik sudah tentulah banyak income kan sebab kebarangkalian klik pada iklan tu tinggi. Macam mana nak trafik tinggi? Jawapanya kandungan blog dan yang lain-lain tuh juga membantu. Kandungan kena mantap dan orang  memang suka baca. Ini kena belajar SEO ni ya.

Lokasi adsense


Ini pun penting selain kandungan. Mana lokasi yang paling bawak banyak klik? Aku kongsi pengalaman aku la ni eh. Lokasi terbaik yang aku jumpa setakat nih ialah, yang dah confirm 2 tempat iaitu bawah tajuk post dan di akhir post. Yang ni confirm sebab aku dah analisis, boleh apply gak pada iklan yang lain. Guna adsense saiz 336x280 atau 300x250, ini yang terbaik.


Untuk pemegang akaun adsense biasa ( bukan premium ), hanya 3 adsense text/imej boleh letak dalam satu-satu masa. Maka selepas 2 lokasi tadi, mananak letak satu lagi? Yang ni aku baca di sarankan letak sidebar sebelah kanan atau header. 

Lagi tips bakal menyusul esok. Aku agak rajin plak nak tulis pasal tip adsense ni, biasa kalau kongsi pengalaman ni lagi masyuk, boleh caya ke?

Kalau korang rasa susah nak dapat approval bila daftar adsense nih, korang boleh cuba alternatif kepada adsense, bayaran USD gak. Yang ni dalam masa 3 hari, dah approve, cara nak ambil iklan pun senang, dashboard user friendly. Cuba la kalau berani...


Terima kasih kerana membaca Tip Adsense - Yang perlu korang tahu!. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



35 Komen:

  1. ada banyak part perlu tahu kalau tak ambil tahu bagaimana nak jana rm ya tak

    BalasPadam
  2. gua pun tak apply lg adsense ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak pe, nanti gua update kow kow, mestu bro terpikat

      Padam
  3. Balasan
    1. selamatnya siang tu pak... ni dah kira oversea nih

      Padam
  4. kunjungan perdana, salam pershabatan

    BalasPadam
    Balasan
    1. mekasih kerana ngunjung.

      Padam
  5. berkunjung pertama kali di rabu siang, salam blogger

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam blogger nusantara

      Padam
  6. sdg berusaha nak daptn adsense wpun dah 2 kali reject

    BalasPadam
    Balasan
    1. usaha tangga kejayaan tuh, jgn berenti

      Padam
  7. So far pakai Nuffnang je ....lagi pun tak terer nak install lain lain iklan ni...takut breach the contract pulak dgn Nuffnang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau pakai adsense dgn nuffnang ok, kalau advertlets dgn nuff tak ok.

      Padam
  8. tips yang baik. terima kasih berkongsi

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada yg baik lagih, harap kongsi gak

      Padam
  9. Saya sudah hampir 8 bulan nich menjadi publisher adsense, tapi belum dapat payout juga. Mungkin harus sabar kali ya hehehe ;)
    Thanks buat informasinya ya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sabar sabar, lama2 ada tuh

      Padam
    2. Untung nya temen saya ada yang ngasih saran untuk membuka space iklan di blog. Siapa tahu ada advertiser yang pasang iklan di blog saya :)

      Alhamdulillah sekarang sudah ada 5 advertiser yang pasang iklan di blog saya ^^
      Lumayan bisa buat shooping hehehe ^^

      Padam
    3. wow.. tahniah2

      Padam
  10. Dah lama aku dengar pasal adsense, cuma nak buat tu rasa macam susah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. takpe, ambil feel dulu, lama2 usaha akan dtg

      Padam
  11. berminat sgt dgn adsense ni, tapi apply x pernaknye dpt huhuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba lagik, jgn putus asa

      Padam
  12. Nanti lah saya gunakan teknik ni bila dah apply adsense nanti..hehe

    BalasPadam
  13. baru je kembali aktif lepas lama tak guna...tp hari tu, ada keluar iklan adsense, selepas sehari...tiba2 hilang...nape ek bro arman?

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok. ada terima dr adsense tak kata kena ban? kalau ada buat rayuan ikut link yg di berikan.

      cuba delete, lepas tuh pasang balik adsene tu, tgk camne

      Padam
  14. adsense biasanya harga ikut keyword yang masuk ke entri kita tu. memang mahal kalau CPC mahal. hehe

    BalasPadam
  15. Ini ada link trafik untuk adsense, adf.ly dan lain2 tanpa kesan. Ada komen?:
    http://skslink.com/xchange/

    BalasPadam
  16. tq atas perkongsian..

    BalasPadam
  17. terima kasih.. Namapak banyak maklumat tentang adsense kat sini

    BalasPadam
  18. saya kena reject. Masa apply kurang ilmu pasal adsense :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. jangan lupa apply lagih.

      Padam
  19. coba ah daftar adsense, tapi masih kurang pengunjung T_T

    BalasPadam