Home » , , , » Tip Naikkan Pendapatan USD Adsense - Meh Baca

Tip Naikkan Pendapatan USD Adsense - Meh Baca

Ini ada lagi tip-tip adsense yang aku kongsikan dan mengikut pengalaman aku lah, orang lain mungkin ada tip tersendiri tapi ni special aku dedahkan apa yang telah aku analisis dan aku akan kongsikan lebih banyak lagi tentang adsense sebab aku rasa adsense ni niche yang menarik gak. 2-3 hari lepas aku dah kongsi tip-tip adsense yang super power, sebenarnya aku nak buat satu post je tentang tip-tip adsense ni, tapi nampak macam panjang jer, aku aku asing-asing. Harap dapat membantu blogger-blogger yang nak berjinak-jinak dengan adsense tapi kalau nak tips atau panduan adsense lagi power, aku cadangkan korang dapatkan panduan adsense yang telah lama bertapak dan masih diperlukan ni.

Saiz adsense di header


Dekat header, aku ada letak size, leatherboard tapi tak jalan, takde hasil, adalaa tapi sangat skit. Jadi, aku sarankan korang letak adsense saiz 468x60, kecil skit dari leatherboard. Mungkin saiz nih boleh hasil banyak skit, tapi aku belum boleh pastikan benda nih.

Sidebar kanan

Kat sini, samada letak iklan 300x250 atau 250x250 atau 160x600 ( memanjang ke bawah ), ini je yang sesuai kat sidebar. Lain-lain saiz hampehh, harammm.

Warna adsense

Terbaik, warna kena konsistan dengan warna blog. Border hapuskan, jangan letak warna untuk border ( atau letak  warna sama dengan background blog ). Tajuk iklan adsene gunakan warna biru atau merah ( bergantung kpd warna blog ). Tajuk adsense ni, jangan letak. Tak yah ngada-ngada nak letak sponsor by, ke iklan oleh… tak yah letak tajuk. Kita nak cuba buat adsense tu tak Nampak macam iklan. Itu matlamatnya semua setting nih.

Iklan Text ke Imej?

Ada blogger kata, set untuk iklan text sahaja, ada yang kata set iklan text dan imej. Setting ni ada dalam akaun adsense, senang je, main klik-klik je nak ubah. Jadi mana satu nak guna? Ikut google rekemen, gunakan setting text/imej di mana kekadang, iklan akan keluar text, kekadang akan keluar imej. Google lebih bijak dari blogger kan, ikut je cadangan google. Aku belum buat analisis lagi pasal text dan imej nih. Nanti ada masa, aku buat dan kongsikan kat sini.

Channel google adsense

Ni apa dia plak? Channel ni ialah macam nama korang bagi dekat satu-satu iklan yang di create dalam akaun adsense. Contoh, yang biasa aku letak nama “ encikarman-336x280-belowtitle “. Macam tu lah supaya kalau kita nak monitor iklan, senang. Kita tahu income adsense tu dating dari iklan mana satu. Kalau nama channel macam kata atas tuh, blog encikarman.com, saiz iklan 336x280 dan lokasi iklan bawah tajuk post. Jadi kita boleh monitor iklan tu boleh bagi klik ke tak, Kalau tak, buang jer, letak kat lokasi lain plak dan buat channel lain plak. Cam tuh lah seterusnya.

Harap post kali ni membantu blogger yang berjinak-jinak dengan adsense. Dan kalau nak tahu power lagi, boleh dapatkan ebook otaiadsense ni.


Peace yo!


Terima kasih kerana membaca Tip Naikkan Pendapatan USD Adsense - Meh Baca. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



17 Komen:

  1. best2 tips meanrik ni ! mana tau satu hari nanti nak letak juga di blog

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh tuh, kalau nak

      Padam
  2. Dah lama tinggal dunia Adsense. Kalau nak mula balik kena ada komitmen jugak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh cuba balik tuh, kena gayanya mesti menjadik

      Padam
  3. letak atau tak letak tapi mudha nak mohon nak bentuk Text tu

    BalasPadam
  4. tips yang menarik...mungkin suatu masa nanti boleh join adsense

    BalasPadam
  5. Tips yang sangat bagus mas. Tapi sekarang malah saya fokus sama iklan mandiri di blog, soalnya pendapatannya lebih banyak dari adsense hehehe :D

    BalasPadam
  6. Yang penting iklan Adsense tue nampak macam part of our blog.

    BalasPadam
  7. nice tips broo,,
    tapi kirang nih blum lah main adsense...hehe

    BalasPadam
  8. terbaik ni den google adsense pun xlepas huhu

    BalasPadam
  9. Emm saya ada masa nak buat blog lain gak nak apply adsense ni..macam seronok aje..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. cuba cuba, pasti tak nyesal

      Padam
  10. bagus ada tips ni...mungkin nanti nak juga letak adsense :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena cuba nih, USD oo

      Padam
  11. urmm... tak tau pasal bende2 ni.. kene amik mase nk menelaah dulu

    BalasPadam
  12. artikel yang baik
    bisa dibuat referensi nich

    BalasPadam