Home » » Detik cemas pelatih komando hilang

Detik cemas pelatih komando hilang

Kreativiti dan pengalaman mampu mengubah keadaan malah menyelamatkan nyawa.Inilah yang berlaku ke atas dua jurulatih dan 11 pelatih komando apabila memanfaatkan minyak senjata sebagai bahan api untuk menghidupkan enjin Yamaha 60 kuasa kuda sehingga sampai ke Pantai Puteri, Klebang pada pukul 12.50 tengah malam tadi.Dalam keadaan tidak mempunyai apa-apa peralatan bagi menentukan arah selepas lebih 24 jam bertarung nyawa apabila bot terbalik ketika menjalani latihan malam kelmarin akibat dipukul ribut di perairan Selat Melaka dekat Pulau Upih, mereka menunggu kapal kargo melintas sebagai pedoman untuk ke daratan.

Mereka adalah antara 10 jurulatih dan 35 pelatih yang sedang mengikuti kursus asas komando iaitu latihan mendayung menggunakan empat buah bot bermula dari Kem Sungai Udang menuju ke Pulau Nangka.Menceritakan detik-detik cemas itu, salah seorang pelatih yang enggan namanya disiarkan berkata, jika tidak kerana idea salah seorang jurulatih menggunakan minyak senjata tidak mungkin mereka selamat sampai ke Pantai Puteri.

Menurutnya, enjin bot itu gagal dihidupkan setelah beberapa kali dicuba sejurus selepas bot yang terbalik dipukul ribut dan ombak, dinaikkan semula pada malam kejadian Sabtu lalu.Sepanjang masa kami tidak putus asa dan cuba baiki dan hidupkan enjin bot tetapi segalanya gagal tetapi mujurlah bila minyak senjata digunakan, enjin bot dapat dihidupkan," katanya yang berasal dari Alor Setar ketika ditemui di Hospital Angkatan Tentera di Kem Terendak, di sini hari ini.

Menurut pelatih itu lagi, sebaik sahaja mendapat pedoman arah ke daratan melalui arah pergerakan kapal kargo, mereka terus memecut sehingga ke Pantai Puteri.Seorang lagi pelatih berusia 20 tahun berkata, pengalaman paling menakutkannya apabila bot mereka hampir-hampir dirempuh kapal kargo yang melalui Selat Melaka.

“Saya hanya mampu berdoa kerana ada tiga kapal kargo lalu menghampiri bot kami dan mungkin mereka tidak nampak dalam keadaan gelap tetapi mujurlah kami tidak dilanggar," katanya.Seorang lagi pelatih berusia 19 tahun memberitahu, sepanjang hampir 24 jam bot mereka hanyut ke tengah laut dia tidak putus-putus berdoa agar dapat diselamatkan.

Katanya, ini pengalaman pahit dialaminya tetapi lebih penting mereka semua tidak berputus asa berusaha untuk menyelamatkan diri.Seorang lagi rakannya berkata, dia seperti tidak percaya dapat kembali dengan selamat selepas mengharungi detik-detik paling cemas yang tidak pernah dilalui sebelum ini.
Selepas bot yang terbalik dinaiki semula, kami menggunakan tangan dan apa sahaja yang ada untuk mendayung tetapi bot terus dihanyutkan ke tengah laut.

“Saya berterima kasih kepada dua jurulatih kerana memberi semangat kepada kami agar tidak putus asa," katanya.Ketika itu, ujarnya, dia sudah terbayang ajal tetapi dalam masa sama tetap yakin atas kesungguhan rakan-rakan yang lain berusaha untuk menyelamatkan diri - Utusan


Terima kasih kerana membaca Detik cemas pelatih komando hilang. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan10 Komen:

 1. Thanks sharing nya ya. Sangat menarik dan bermanfaat untuk saya artikelnya :)

  BalasPadam
 2. Alhamdulillah semua selamat. satu ujian hidup dan mati buat semua komando ni.

  BalasPadam
 3. jadi tentara memang nyawa taruhannya. karena itu disiplin dalam latihan kadang akan menentukan nasib seorang prajurit di medan perang.

  BalasPadam
 4. cabaran dan itu yang dihadapi nanti..
  memang semangat komando memang hebat..

  BalasPadam
 5. Assalam
  Secara fizikalnya , Ya , 'Cepat Cergas' adalah moto pasukan Komando TD ini

  BalasPadam
 6. Memang komando mereka ini. Mencemaskan semua pihak.

  BalasPadam
 7. layak jadi komando nih

  BalasPadam
 8. Wahh pengalaman manis dan pahit ni kan..emm saya tak layak jadi komando..askar pun belum tentu..hehe

  BalasPadam