Home » , » Kerja part time atau kerja sambilan yang bukan MLM

Kerja part time atau kerja sambilan yang bukan MLM

Pernahkah korang makan roti canai kat mamak, lepas tuh cicah kuah dal atau kari sampai licin kuah tuh? Ada tapi jarang kan. Bila keadaan ni biasa berlaku? Aku pernah mengalami macam nih, pengalaman macam nih memang mendewasakan dan membuatkan aku menghargai apa yang ada dan jangan membazir. Benda ni boleh gak berlaku kat sapa terutama bila korang terima berita yang menjurus kepada pendapatan akan hilang atau pendapatan korang akan berkurangan... fuhh.. macam tak berapa nak paham jer nih.

Kuah roti canai sampai licin



Iya boleh berlaku kat sapa-sapa, yang sedang baca entri ni pun tak terkecuali gak. Bila dah kerja lama-lama, tetiba kompeni nak tutup, atau pun kompeni relocate dan tempat baru tuh jauh dari tempat sekarang, dah tentu kos akan meningkat sebab kalau relocate ke tempat yg kos lebih murah, tak mungkin kompeni akan bagi kenaikkan gaji. Pernah tak korang mengalamani masalah nih? Ini kira masalah le nih, yang muda-muda baru setahun kerja ok lagih, bleh cari kerja lain dgn senang sbb gaji pun belum banyak lagi kan. Kalau yang dah lama keje, gaji dah riban-riban, ada yang berjaya dapat kerja yang sesuai, ada yang tak, camne? Pernah korang mengalami masalah ni?

Biskut meri pun sodap


Pernah korang rasa biskut meri cam lebih berkrim dari biasa? Dapat makan biskut meri pun dah terasa wahhhh bestnya... hargailah keadaan ini walaupun dalam keadaan biasa dan bukan dalam keadaan terdesak. Sebab kalau dalam keadaan terdesak, biskut meri ni rasa bestnya lain macam.

Pernah dengar VSS? Skim berenti kerja sukarela untuk swasta? VSS ni biasa berlaku dalam swasta, terutama setiap 10 tahun, yang gaji dah mahal-mahal biasa di minta berenti sukarela dan di bayar mengikut tahun bekerja. Adakah korang dah stanby benda nih? Cukupkah tabungan buluh korang atau ASB atau unit trust korang nak hadapi benda nih. Bila umur dah meningkat ( lebih 40 tahun ), susah ooo nak dapat kerja ( aku rasa le ) melainkan kerja-kerja yang pangkat tinggi-tinggi le dan tanggungjawab pun tinggi gak. Tapi ramai yang lepas VSS balik kampung, tanam jagung... betul aku cakap. Sudahkan korang ready menghadapi benda-benda nih?

Kerja part time


Jadi, sebelum apa-apa benda buruk berlaku, aku sarankan korang buat lah kerja part time dari sekarang, tabung awal-awal atau pun buat part time awal-awal supaya bila keadaan terdesak tidaklah memudaratkan korang nanti. Mula lah dalam keadaan selesa nih sebab bila dah dalam keadaan terdesak baru nak mula, banyak risikonya, banyak yang nak kena belajar. Korang boleh cuba banyak kerja part time, cuma aku nak rekemen yang satu ni jer buat masa nih.Dengar citer income meletup-letup bertingket-tingket. Cuba korang baca skit review tentang income meletup-letup nih.


Terima kasih kerana membaca Kerja part time atau kerja sambilan yang bukan MLM. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



8 Komen:

  1. apa-apa pun semuanya memerlukan duit sekarang ni.. nak duit kenalah juga bekerja..

    BalasPadam
  2. pernah rasa zaman susah juga bro. sediakan patung sebelum hujan.

    BalasPadam
  3. Iya kalau bisa ya kita harus bekerja agar kebutuhan hidup bisa tercukupi :)

    BalasPadam
  4. jimat cermat le ye

    BalasPadam
  5. tabungan paling penting,klu tak beringat mmg ssh..benda nk berlaku sekelip mata je..jgn kata yg swasta,yg gomen ni pun belum tentu terjamin..dh la hutang byk.hakhak

    BalasPadam
  6. Alhamdulillah. Takat ni, mmg selalu makan sampai habis. Tak habis, bungkus bawak balik. Takde plastik, tisu pun jadilah...hehe..

    terbaik bro berkongsi...ringkas tp padat!

    BalasPadam
  7. Emm bila dah susah, biskut cicah air teh o pun sodap macam makan nasi ayam dah dah..haha

    BalasPadam
  8. saya malah lebih suka buka space iklan di blog sendiri, hasilnya lumayan bisa dapat rupiah buat jajan hehe :D

    BalasPadam