Tips Senang Dapat Pinjaman Rumah bagi pemilik bisnes

Pernahkah korang terfiir, "Saya bekerja sendiri/pemilik bisnes. Bagaimana nak appy loan rumah kalau saya tak ada slip gaji?" Lainlah kalau korang ada buat kerja tambahan ni, atau pun korang ada blog dan jana duit dengan pesaing adsense nih, banyak le duit dan senang lulus loan rumah.



Di sini,  aku nak kongsikan kepada anda tips-tips senang dapat pinjaman rumah bagi mereka yang bekerja sendiri atau pemilik bisnes, dipetik dari ebook 'Rahsia Pinjaman Rumah: Beli Rumah Setiap 2 Tahun' 

"Salah satu faktor yang mempengaruhi saya berjaya mendapat pinjaman dengan mudah adalah kerana saya mempunyai akaun semasa" - ini kata tuan punya ebook tu la.


Buat masa ini pihak bank lebih mudah memberikan pinjaman sekiranya anda ada akaun semasa semasa perniagaan. Jenis perniagaan yang terbaik adalah milikan tunggal (sole proprietorship) Justeru aku mencadangkan korang mendaftarkan perniagaan milikan tunggal dan membuka akaun semasa.





Pastikan korang memasukkan semua pendapatan anda (gaji,jualan, bonus, komisen dan sebagainya) ke dalam akaun semasa berkenaan sebelum membelanjakannya. Seterusnya cuba simpan 10% daripada pendapatan berkenaan di dalam ASB atau Tabung Haji. Korang juga pastikan gunakan kredit kad dengan betul.


Bayar 8.4% extra setiap ansuran bulanan sedia ada. Sekiranya korang mengikuti tips yang aku cadangkan Insya Allah anda lebih mudah mendapat pinjaman.



Persediaan Yang Anda Perlu Buat Sebelum Memohon Pinjaman




  • Pastikan rekod kredit (CCRIS) anda bersih selama 12 bulan.
  • Sediakan salinan lesen perniagaan (milikan tunggal)
  • Sediakan salinan kad pengenalan pemilik perniagaan.
  • Sediakan penyata akaun semasa perniagaan selama 6 bulan.
  • Sediakan penyata gaji selama 6 bulan (sekiranya masih kerja).
  • Sertakan buku simpanan ASB, Tabung Haji, KWSP dan Saham sekiranya ada.
  • Profil kewangan (senarai hutang dan tunjukkan bagaimana anda membayarnya)
  • Dokumen perjanjian sewa kereta/rumah sekiranya ada 
Baiklah. Itu saja tips kali ni. Semoga mereka yang tak ada slip gaji dan memiliki perniagaan sendiri boleh amalkannya untuk mudah lulus loan rumah.



Ada banyak lagi tips yang dikongsikan dalam ebook ini, silalah dapatkan ebook ini pada harga promosi RM50 sahaja. Duit adsense aku dah lepas kalau nak beli ebook power nih.




Terima kasih kerana membaca Tips Senang Dapat Pinjaman Rumah bagi pemilik bisnes. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



14 Komen:

  1. owh begitu caranya tuk mereka yg berkerja sendiri..terbaik bro

    BalasPadam
  2. banyaknya dokumen diperlukan. tapi biasanya businessman tak fikir nak buat loan rumah. mereka lebih suka beli cash.. eh betul ke? heheh

    BalasPadam
  3. bisa jadi bahan pembelajaran bagi bussinesman ni..

    BalasPadam
  4. banyak lagi kena belajar bab pinjaman rumah nih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  5. bro gua tak dapat tinggal kat blog bro, comment blocked katanya, napa eh?

    BalasPadam
  6. Macam ni yea. Banyak kena belajar lagi tentang pinjaman ni. Boleh jadikan buku ini sebagai rujukan.

    BalasPadam
  7. Rasanya kalau ada bukti pendapatan yg stabil dan tiada black list, tak de masaalah nak buat pinjaman. Bank dtg opis lagi tu offer... Cuba tengah tak de duit dan sgt memerlukan duit, tak de bank yg sudi ehhh..

    BalasPadam
  8. Emm terima kasih bro..walaupun tak tahu langsung pasal ni, sikit sebanyak dapatlah membantu..hehe

    BalasPadam
  9. Yg penting ada ssm,ada acc semasa, upah org buat account,bayar tax lhdn

    BalasPadam
    Balasan
    1. banyak pengalaman bro nih..

      Padam
  10. Aku pun kerja sendiri jugak, loan rumah pertama aku tahun 2012 dah approve. Loan rumah kedua aku 2014 pun baru approve. Sila lah jengok ke adikchiek.blogspot . Aku baru je nak start tulis blog penglaman aku beli rumah .dengan hasil titik peluh bisnes kecik ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. terbaik bro, kongsi pengalaman dan bisnes sendiri. Aku suka org yg buat bisnes sendiri.

      Padam