Home » , » WhatsApp lebih popular dari Facebook Messenger

WhatsApp lebih popular dari Facebook Messenger

Persaingan aplikasi utusan atau messenger untuk telefon pintar kini kian meningkat. Malah BlackBerry juga melancarkan aplikasi BBM miliknya untuk platform iOS dan Android. Namun dari banyak lambakan aplikasi messenger yang ada di pasaran, ternyata WhatsApp tetap mengungguli persaingan. Kaji selidik yang dijalankan oleh On Device terhadap 3.759 juta pengguna telefon pintar Android dan iOS. 

Kaji selidik ini di buat di beberapa kawasan termasuk Amerika, Brazil, Afrika Selatan, China dan yang terakhir adalah Indonesia. 


WhatsApp lebih popular dari Facebook Messenger





Hasilnya menunjukkan bahawa populariti aplikasi WhatsApp kini lebih tinggi dibandingkan Facebook Messenger. Kaji selidik ini mendapati dalam seminggu pasti ada sebanyak 44 peratus pengguna telefon pintar menggunakan aplikasi WhatsApp berbanding Facebook Messenger sebanyak 35 peratus. 


Kaji selidik ini juga turut membuktikan sikap pengguna telefon pintar telah banyak berubah dari hanya menghantar sistem pesanan ringkas kepada menghantar pesanan melalui aplikasi messenger termasuk WhatsApp. 

Namun hasil kajian ini masih tidak berapa lengkap kerana tidak dilakukan di negara lain seperti Eropah dan India yang mempunyai populasi pengguna telefon yang tinggi - BH


Terima kasih kerana membaca WhatsApp lebih popular dari Facebook Messenger. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



11 Komen:

  1. Whatsapp paling simple dan senang. App kik pun boleh tahan juga.

    BalasPadam
  2. untuk Aplikasi Chatting memang saya mengandalkan Whatsapp, kalo Facebook untuk aplikasi mobile terlalu berat.. file updatenya juga besar.

    BalasPadam
  3. bener, saya juga lebih suka WhatsApp dibanding Facebook Messanger

    BalasPadam
  4. Betul tu. saya pun suka WhatsApp dibanding Facebook Messanger. FBM ini rasa macam tak best. Sebab kawan yang berbeza-beza degan WhatsApp.

    BalasPadam
  5. Whatsapp cuma perlu detect phone number dalam telefon dan terus boleh masuk dalam list friends. FBM pula perlu saiz besar untuk install dan update, tak cukup friendly.

    BalasPadam
  6. aku pake tu whatsapps for android cik,,,

    BalasPadam
  7. whatsapp lebih simple,,,, sma aja kaya temen2 yang ada di phonebook bisa "smsan gratis" pake whatsapp :D

    BalasPadam
  8. sepertinya saya belum coba whats app ini. Thanks ea sudah share :)

    BalasPadam
  9. Emm tidak berpelung lagi nak pakai wahtsapp ni..emmm

    BalasPadam