Home » » Cara setting meta description untuk satu-satu post di blogspot

Cara setting meta description untuk satu-satu post di blogspot

Meta description berfungsi untuk bagitahu search engine blog kita tentang apa. Biasa blogger akan add secara manual meta description ni dalam template, tapi sejak tahun lepas, blogspot memperkenalkan edisi baru yang membolehkan setting meta description untuk blog di buat secara automatik dengan kata lain, runag untuk edit meta description telah di sediakan di bahagian setting blogspot. Kalau sebelum ni wordpress mempunyai kelebihan dalam bidang nih, sekarang blogspot cuba menyaingi wordpress dalam memaksimumkan pengunaan seacrh engine. Post ini saya akan terangkan cara untuk buat setting meta description untuk satu-satu post untuk blogspot.

Cara untuk aktifkan description untuk post


1. Pergi ke dashboard blogspot, klik setting > Search preference




2. Enable search description, tik " Yes" dan akan keluar ruang untuk tulis description untuk blog. Tulis gunakan kepakaran korang max 150 huruf. Kalau kurang korang tak maksimum gunakan kemudahan nih. Kemudian klik Save changes.





Description kat atas nih berfungsi dengan baik pada template asal blogspot, kalau korang guna custom template, korang kena edit template dengan memasukkan kod di bawah di bawah <head> di dalam template korang.

<b:if cond='data:blog.metaDescription != &quot;&quot;'> 
  <meta expr:content='data:blog.metaDescription' name='description'/> 
</b:if> 


Cara masukkan kod di dalam template blogspot


1. Dashboard blogspot > Template > Edit HTML





2. CTRL F untuk cari <head> ( ni biasa ada kat bahagian atas template ). Copy paste kod di atas di bawah <head>



3. Save template

Meta description untuk post


Untuk setkan meta description untuk post baru, tengok sebelah kan semasa tulis post dalam blogspot tuh, ada menu seperti di bawah:



Kat ruang search description tuh, tulislah meta description untuk post tersebut. 
Harap ini membantu.




Terima kasih kerana membaca Cara setting meta description untuk satu-satu post di blogspot. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



4 Komen:

  1. iols just tahu update n3 je lain2 setting ke ape ke iols xtau hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok, maknanya kena guna premium template yg dah siap.

      Padam