Home » , , » Cara cari sitemap url dan hantar ke yahoo / bing untuk blogger / blogspot

Cara cari sitemap url dan hantar ke yahoo / bing untuk blogger / blogspot

Sitemap pulak dah. Kenapa penting sitema nih? Aku kongsi skit kat sini. Sitemap ni supaya search engine senang nak crawl post / page blog kita. Aku cari-cari sitemap blog aku nih sebab nak hantar sitemap kat yahoo / bing. Lain skit sitemap url untuk blogspot ni ya. Biasanya, sitemap url macam ni je:


www.yoursitename.com/sitemap.xml


Tapi sitemap untuk bloggger / blogspot ni lain skit. Url sitemap untuk blogspot adalah seperti di bawah ( ada 2 sitemap untuk blogspot ):

  • www.yourblog.blogspot.com/atom.xml?redirect=false
  • www.yourblog.blogspot.com/feeds/posts/default?=rss


Cara hantar sitemap ke bing atau yahoo


Login ke http://www.bing.com/toolbox/webmaster > Dashboard > SUBMIT A SITEMAP

Lepas log in, pilih dashboard



Aku guna url sitemap ke 2 tuh, copy paste kat box seperti di bawah, tekan "SUBMIT"



Itu je, lepas tu tengok status "pending", nanti aku update berapa hari yahoo / bing approve.

Cara hantar sitemap ke google webmaster tool


Yang ni aku ada tulis lama dulu, kalau korang nak tahu, atau nak ingat balik atau korang belum buat lagik, boleh le terjah ke cara hantar sitemap ke google webmaster tool.

Semua info-info kat post ni aku cari kat blog-blog tutorial, aku cuba dan kalau boleh jalan, baru aku kongsikan dengan korang semua. Harap ini membantu.




Terima kasih kerana membaca Cara cari sitemap url dan hantar ke yahoo / bing untuk blogger / blogspot. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



15 Komen:

  1. Boleh cuba untuk blog saya juga ni. terima kasih EncikArman atas perkongsian ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau belum buat lagi, boleh le buat sekali

      Padam
  2. Perkongsain yang berguna. boleh guna untuk blog saya. kalau blog wordpress lain pula caranya kot..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wp kurang mahir, ada bezanya

      Padam
  3. boleh guna untuk wordperss uh...selalu mian ping biasa sahaja

    BalasPadam
  4. assalamualaikum,

    salam ziarah dari bunda...info yang menarik...

    BalasPadam
  5. blog wordpress lebih mudah buat sitemap..ada plug in yang nak perlu install

    BalasPadam
  6. Sitemaps untuk web user pon penting juga

    BalasPadam
  7. nice info... bagus utk setup settting blog..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada masa boleh le buat setting skit, tapi kalau lebihkan tumpuan buat posting lagi bagus

      Padam
  8. Balasan
    1. banyak lagi kena baca tuh..

      Padam