Home » » Cara paparkan tajuk entri bagi sesuatu label dalam blog

Cara paparkan tajuk entri bagi sesuatu label dalam blog

Sekarang ni dalam kategori blogging, aku nak kongsi skit ilmu yang suka set kat blog tentang cara memaparkan tajuk entri bagi sesuatu  label. Harap boleh faham tajuk nih. Kalau kita memaparkan tajuk-tajuk entri di bawah label-label yang di minati ramai, visitor akan terdorong untuk membaca entri tersebut sebab tajuk entri tuh dah ada depan mata. Dalam blog nih, kat sidebar aku dah muncul tajuk entri dalam label ' adsense ' sebab banyak view untuk label adsense. Sila rujuk ke " Kelas Adsense " di sidebar untuk contoh. Jangan main-main dengan label ya sebab label sangat penting dalam blogging sama seperti pentingnya sitemap untuk blog.


Cara paparkan tajuk entri bagi sesuatu label dalam blog


1. Cara masukkan gadget kat blogspot.

Senang je caranya, tak perlu nak edit template. Cuma gunakan gadget yang di sediakan oleh blogspot. Ikuti langkah-langkah cara masukkan gadget dalam blogspot di bawah:

a) dekat dashboard blogspot, pilih "Layout"


b) Lepas tuh, pilih " Add a Gadget "



c) Dan, pilih "HTML/JavaScript


 d) Akan keluar window seperti di bawah:



2. Kod untuk memaparkan tajuk entri sesuatu label

Selepas langkah di atas selesai, copy dan paste kan kod di bawah di dalam content " configure HTML/JavaScript " yang disediakan dalam langkah d) di atas.


<script type='text/javascript'>var numposts = 1;var showpostthumbnails = true;var displaymore = false;var displayseparator = false;var showcommentnum = false;var showpostdate = false;var showpostsummary = true;var numchars = 60;</script>

<script type="text/javascript" src="/feeds/posts/default/-/Adsense?orderby=updated&alt=json-in-script&callback=labelthumbs"></script>

<script type="text/javascript">
function recentpostslist(json) {
 document.write('<ul>');
 for (var i = 1; i < json.feed.entry.length; i++)
 {
    for (var j = 1; j < json.feed.entry[i].link.length; j++) {
      if (json.feed.entry[i].link[j].rel == 'alternate') {
        break;
      }
    }
var entryUrl = "'" + json.feed.entry[i].link[j].href + "'";//bs
var entryTitle = json.feed.entry[i].title.$t;
var item = "<li>" + "<a href="+ entryUrl + '" target="_blank">' + entryTitle + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ul>');
 }
</script>
<script src="http://www.encikarman.com/feeds/posts/summary/-/Adsense?max-results=6&alt=json-in-script&callback=recentpostslist"></script>
<a href="http://www.encikarman.com/search/label/Adsense" style="float:right;font:normal 11px Arial;padding:5px 0;">Lagi... &#187;</a>

Paparan seperti ini:


3. Edit kod

a) Gantikan Adsense dengan label korang, contohnya kalau label korang ' Contest ', gantikan Adsense dengan ' Contest' ( hati-hati dengan huruf besar dan kecil )

b) Gantikan url www.encikarman.com dengan url blog korang.

4. Save dan siap. Korang boleh drag ke lokasi yang sesuai untuk memaparkan tajuk entri dalam label yang korang pilih. Jika ada masalah atau pertanyaan, aku sedia membantu.

* Entri yang dapat view tinggi kat blog ni mengenai cara setting & guna autoresponder percuma!

Selamat mencuba!



Terima kasih kerana membaca Cara paparkan tajuk entri bagi sesuatu label dalam blog. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



6 Komen:

  1. Suka guns blogspot sekli masuk dan update blog boleh lupa blog cc hiii.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya ni dah terikat dgn blogspot

      Padam
  2. Balasan
    1. gunakan di mana yg perlu

      Padam
  3. Assalammualaikum..
    terima kasih atas info..dah cuba dan menjadi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahniah... harap boleh menaikkan trafik lagi

      Padam