Home » , , , » Cara pasang iklan adsense di blogger/blogspot

Cara pasang iklan adsense di blogger/blogspot

Cara pasang adsense di blog - Korang dah tahu tentang buat duit dengan adsense kan. Bayaran USD, min payment USD100, boleh tebus kat western union atau bank terus. Saya dah biasa guna western union kat Bank Rakyat. Copy satu salinan ic jer lepas tuh isi borang terima duit western union ( ada borang yang hantar duit ).

Isi borang tuh megikut maklumat yang google bagi di dalam akaun adsense ( print penyata pendapatan adsense supaya maklumat yang di isi dalam borang westren union sama dengan yang dalam penyata ). Kalau maklumat tak sama, bank tak nak akan buat bayaran. Selain itu kkorang boleh guna h12 media untuk terima pendapatan dalam USD jugak, ini lagi senang nak install ads dia.


Cara mudah pasang iklan adsense di blogger/blogspot


Setelah ada akaun adsense, bagi yang baru mesti nak tahu macam mana cara nak pasang iklan adsense ni kat blog kan? Terdapat 3 cara - 2 cara dengan klik butang-butang yang di sediakan, 1 cara memerlukan kita edit template ( cara ni yang terbaik sebab kita senang nak monitor ).

1. Gajet Adsense
2. Inline Ads
3. Kod Adsense

Untuk tutorial ni, saya nak kongsikan cara mudah pasang iklan adsense di blogger/blogspot dengan menggunakan gajet adsense tuh sendiri.


Cara pasang iklan adsense guna Gajet Adsense


  1. Layout > Add a Gadget > 


 


 2. Selepas klik ' Add a Gadget ' , pilih ' Adsense ' seperti imej di bawah:


3. Sila pilih saiz iklan yang kita hendak guna - biasanya yang beri pendapatan lebih kalau guna saiz yang di cadangkan tuh ( 300x250, 336x280, 728x90 dan 160x600 ):



4. Pilih nak iklan text dan imej atau nak iklan text sahaja. Juga kita boleh pilih warna border, background, text, title dan warna url ikut warna blog.




5. Lepas tuh klip ' Save' dan tunggu beberapa minit iklan adsense akan keluat kat tempat yang kita letak.


Hari ni ada Treasure Hunt plak!





Terima kasih kerana membaca Cara pasang iklan adsense di blogger/blogspot. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



9 Komen:

  1. kalau pasang iklan ni ada effect dengan nuffnang tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak ada, adsense boleh masuk dgn nuffnang. Nuffnang dgn advertlets tak boleh kan.

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

      Padam
  2. Mmg sonang weh kalau dengan blogger. Tak perlu copy and paste script ke blog. Mau customize ikut rupa blog pun senang sikit

    BalasPadam
  3. demo power bab2 set adsense nih - tgk blog demo pun kawe tahu doh.

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  5. try nak pasang kat blog . tapi status blum active masih new

    BalasPadam
    Balasan
    1. sabar dulu Mad Parihh, kalau akaun adsense dah dapat, baru boleh guna.

      Padam
  6. nnpk mcm mudah je...sy pengguna wordpress bos

    BalasPadam