7 cara buat duit online ikut blog dan facebook

Cara buat duit online blog atau facebook. Memamg ramai yang suka buat duit, tambah-tambah duit online plak kan. Tetapi tak ramai yang Berjaya. Nak buat duit online ni kena sabar sebab duit tu tak dapat banyak dalam masa yang singkat sahaja kecuali and dah famous dan tahu cara-caranya nak singkatkan masa. Biasanya kena ada rujukan atau belajar dari mereka yang telah Berjaya seperti yang terdapat dalam seminar online buat duit ni.

Saya cuba kongsikan dan ringkaskan dalam satu entry ni cara-cara rakyat Malaysia boleh buat duit secara online dari rumah melalui blog atau/dan facebook. Mohon baca sampai habis sebab mungkin dalam beberapa cara cari duit online nih, ada yang sesuai dengan anda, mesti ada lah. Bagi yang dah tahu, mungkin entri ni boleh ingatkan kembali dan kongsikan apa cara-cara anda boleh dapat income pertama secara online.


Pendapatan dari google adsense

Buat duit dari ppc google adsense. Mungkin ramai yang dah cuba, dan saya pasti tak ramai yang Berjaya. Caranya, daftar akaun google adsense di google.com/adsense, bila dah lulus akaun, cari size iklan adsense yang sesuai dan letak kat blog. Mesti ada blog. Kalau takde boleh letak kat video youtube.


buat duit senang online 2014
Serius ke korang nak buat duit dengan blog ni?


Tip-tip nak buat duit dengan adsense nih, korang boleh baca panduan buat duit adsense 2014. Dah banyak saya kongsikan pengalaman saya kat situh. Saya takde le hebat sangat, tapi sudah banyak kali dapat payment adsense ni. Saya kongsikan secara percuma sahaja. Sila lah baca dengan gembira.


Pendapatan dengan kerja sampingan online dari rumah

Buat duit dengan jobdirumah. Ini satu kerja sampingan secara online. Setiap hari ada senarai kerja yang akan di berikan kepada korang, korang mohon kerja yang sesuai. Jika dapat, buatlah kerja tuh hingga selesai baru dapat payment.

Kerja-kerja yang di sediakan simple jer – data entry cleark, buat design dll. Cari yang sesuai dengan korang baru boleh siap.

Kerja part  time atau kerja sampingan ni sesuai untuk semua orang tetapi memerlukan sedikit  kemahiran BI. Tahu sikit-sikit dah boleh buat. Dan buat secara online sahaja dari rumah.

Saya pernah tulis pasal jobdirumah ni secara lebih detail. Bolehlah luangkan masa seminit du abaca mengenai cara buat duit dengan kerja part time dari rumah ni.


Pendapatan dari 8share tanpa modal

Buat duit dengan 8share. Yang ni lain skit daripada nuffnang dan adsense sebab yang ni boleh promote kat facebook dan blog. Ramai yang Berjaya buat duit dari 8share  nih dan  dapat komisen yang kencang, tapi mesti guna cara yang betul sebab  kalau tak 8share tak bayo.

Daftar 8share, akaun akan di luluskan. Lengkapkan maklumat diri dan dah boleh start buat duit dengan 8share.

Ada 3 langkah untuk ambil iklan 8share. Saya ada ulas kat entri cara ambil iklan 8share dengan mudah dan juga cer lihat pendapatan 8share saya yang tak seberapa. Semoga menjadi motivasi untuk korang buat duit dengan 8share tanpa modal.


Buat duit dengan tulis review / advertorial

Komisen dari buat review memang masyuk. Ramai yang teridam nak dapat kerja review produk atau servis kat blog ni tetapi tak ramai yang Berjaya. Sebelum ni hanya blog yang popular ( ramai follower ) sahaja yang boleh dapat duit dari review atau advertorial nih.

Sekarang tidak lagi dengan kemunculan portal advertorial – tonjolkan blog untuk di jumpai oleh bakal pengiklan.

Kat portal advertorial ni, blogger dan pengiklan daftar dan pengiklan akan mencari blog-blog yang  berdaftar untuk di berikan kerja review produk atau servis – advertorial. Harga blogger dan pengiklan akan tentukan dan binvang bersama.

Pihak portal tak akan ambik komisen pun tetapi blogger yang berdaftar kena bayar yuran.
Maklumat lanjut mengenai daftar, yuran dan modus operandi portal advertorial ni, boleh lah korang usha-usha kat entri terbaik tentang buat duit melalui review / advertorial nih.


Buat duit dengan tawarkan produk / service

Korang juga boleh buat duit dengan memberikan khidmat kepakaran korang untuk blogger-blogger lain. Korang tawarkan servis korang ( apa-apa servis yang di fikirkan perlu ) di ilancee dan sesiapa yang nakkan servis korang boleh dapatkan servis tersebut dengan sedikit bayaran ( korang tentukan harganya ).

Daftar dengan ilancee, isi maklumat servis yang korang sediakan, jika servis ni di luluskan oleh pihak ilancee, servis korang akan terpapar di portal ilancee.

Jika terdapat pelanggan nak khidmat servis korang, di sinilah caranya korang boleh dapat duit dari servis korang tersebut.

Maklumat lanjut, korang boleh baca kat entri buat duit dengan ilancee ni dengan senang dan jelas.


Pendapatan affiliatte

Buat duit dengan affiliate. Yang ni kalau menjadi memang boleh jana pendapatan yang konsistan setiap bulan dan ramai blogger-blogger lama yang gunakan cara ni untuk dapat duit online.

Sebelum tuh kena daftar dengan portal yang sediakan program affiliate seperti klikjer dan ashadee ( popular kat Malaysia ). Setelah daftar, pilih produk yang sesuai dengan blog korang untuk di promosikan. Kalau tak, sia-sia sahaja bermakna tak ada sale dan korang pun tak dapat jana pendapatan dengan affiliate nih.

Untuk buat duit dengan affiliate ni, korang kena banyak belajar teknik-teknik SEO – page pertam kat enjin carian. Ini perlukan masa dan kalau boleh belajer lah dari mereka yang telah Berjaya.

Owner program affiliate ashadee ada sediakan webinar percuma untuk buat duit dengan affiliate, sangat bagus sebagai permulaan – free dan dari orang berpengalaman serta secara  online sahaja. Try ah dengan dan tengok video tuh.


Pendapatan dari Nuffnang

Nuffnang pun pay per klik gak, maknya  ada klik barulah boleh duit. Nuffnang ni syarikat Malaysia. Daftar dan lulus, ambik kod letak kat blog. Ada 3 sahaja saiz iklan yang di sediakan.

Cara nak ambil kod  dan letak kat blog senang sangat. Ada di sediakan panduan kat dalam akaun nuffnang. Pilihan iklan tak banyak. Kalau korang blogger famous boleh masyuk banyak income dengan nuffnang ni. Kalau baru nak start, memang ambil masa.

Ramai blogger Malaysia guna nuffnang ni kan. Kalau tengok kat blog-blog, ramai yang letak iklan nuffnang nih, teruskan sahaja dan buatkan dengan yakin. Tetapi ramai jugak yang kecewa sebab setelah lama bersama nuffnang, incomenya tak seberapa. Mungkin caranya tak kena kot.

Nuffnang ni sensitive skit. Korang cuba lah sendiri kat nuffnang.com.my

Terdapat banyak cara buat duit online. Pilih mana yang sesuai dengan korang dan konsistan amalkan secara 3 bulan dulu dan monitor perkembangannya. Kalau boleh jana duit, teruskan sahaja dan cuba yang lain juga.



Semoga korang boleh dapat income pertama dari program buat duit online yang saya kongsikan.


Terima kasih kerana membaca 7 cara buat duit online ikut blog dan facebook. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



8 Komen:

  1. Banyaknye.... nak buat semua ke nak fokus pada yang tertentu je ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. try semua bro, baru tak boring

      Padam
  2. Bagus ni tuan. Nak kena cuba satu-satu ni :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya tuan dah berjaya dalam kebanyakkan program2 di atas.

      Padam
  3. Boleh juga buat blog banyak-banyak. Kemudian jual kepada yang memerlukan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok gak nih.. saya tak pernah pula buat cam tuh

      Padam
  4. pendek kata, kena rajin benda nih. baru leh dapat hasil masyuk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada guru cam titan baru best

      Padam