Home » , , , , » Proton IRIZ - apa yang baik dan buruk?

Proton IRIZ - apa yang baik dan buruk?

Proton IRIZ. Mesti dah ramai tahu kan kemunculan Proton IRIZ nih dan juga mungkin ramai yang tunggu-tunggu kereta model baru proton nih. Bagi yang memang nak tunggu masa beli kereta, boleh le pertimbangkan kerata proton IRIZ ni dalam survey-survey korang tuh.

Sekilas ikan di air, bagi saya ler proton IRIZ ni  macam banyak teknology baru baru kereta yang tak berapa besar bentuknya. Toyota Altis model 3 tahun lepas pun kalah dengan ciri-ciri yang ada kat proton IRIZ nih, seyes.

Belum pernah cuba lagi kereta proton IRIZ ni sebab buat masa ni takde le nak beli kereta baru, yang lama pun masih hutang lagik hohoho. Kalau korang nak baca review saya tentang Toyota Vios pun boleh gak.

Apa yang ada kat Proton IRIZ?


Yang saya rasa best la ada :

keyless entry - tak cucuk kunci kat pintu atau tak perlu nak keluarkan kunci dari poket untuk masuk dalam kereta proton IRIZ ni, ini mengikut kefahaman saya le bila lihat features keyless entry nih.

Push-start Button - yang ni plak nak start enjin, main tekan button jer, tak yah nak cucuk-cucuk kunci kat lubang kunci tuh, senang skit nak start nih. Pendek kata kunci tak yah bawak keluar pun tak per.

proton iriz spec harga
Proton IRIZ 2014

Rear View Camera - Ni kamera belakang le nih, undur ke belakang tak yah nak toleh-tolh belakang, tengok kat kamera dah boleh nampak.

6 airbags - banyak gak airbags proton iriz nih kalau bandingkan dengan saiz kereta yang tak berapa besar nih. Boleh le, safety tuh.

Proton Infotainment System - cam menarik je nih. Kat sinilah ada GPS dan segala hiburannya. Touch skrin lagik. Malas saya nak tulis, koranag bacalah kat site Proton IRIZ 2014 nih.

Yang tak best Proton IRIZ


Ni yang saya rasa ler yer. Design tak berapa cantik lah, dah macam myvi saya tengok tapi saiz kecil skit. Harga rendah dari myvi nih.



Kontot je kereta proton iriz nih, susah tentulah bonet belakang tempat letak barang sempit, iya idak? Saya rasa jer, tak pernah pegi tengok lagih.

Ada 1.3L dan 1.6L, mak aiii 1.6 pun ada, laju ni kalau bawak dan tekan minyak kuat-kuat.

Apa pun, kalau korang seyes nak tahu pasal proton iriz nih, boleh lah ke site rasmi pasal harga, info d an spec proton IRIZ nih.

adios.


Terima kasih kerana membaca Proton IRIZ - apa yang baik dan buruk?. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



7 Komen:

  1. Hairan betul dengan proton, kereta buruk tapi mahal. impian pula nak ke serata dunia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha3... boleh di perbaikki dr semasa ke semasa...

      Padam
    2. Sungguh jujur komen tersebut haha tapi kan rakyat Malaysia ni suka kata ...
      "bagi peluang r... haha"

      Padam
  2. suak kecil dan nmapk bergaya.ada hajat beli tapi kalau dapat kerja dari suatu tempat tu berani ambil.sekarang tak ada kerja jana rm dekat rumah uh..bolelah

    BalasPadam
    Balasan
    1. sabar, nanti ada le rezeki tuh.

      Padam
  3. sebenarnya dimension Iriz lebih besar sedikit daripada Myvi...beza beberapa milimeter sahaja...keluasa bonet belakang pun lebih kurang sama..cuma sekarang ini mungkin ramai pemerhati sedang menunggu samaada kualiti iriz dapat mengatasi Myvi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq atas info teknikal nih. Kadang2, rekabentuk luaran mengambarkan saiz kereta tuh. Masuk dalam kereta baru boleh tahu situasi sebenarnya.

      Cth, altis lama dan baru. Altis baru saiz lampu blkg lebar menampak ianya lebih besar dr altis lama, padahal saiz sebenar sama jer.

      Padam