Home » » Cara Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Cara Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

Temuduga kerja kerajaan. Ramai yang mengimpikan untuk bekerja dengan kerajaan tetapi tidak ramai yang berjaya. Kenapa agaknya? Mesti ramai yang isi borang online kan dan tertunggu-tunggu panggilan sama ada exam online SPA dan juga temuduga kerja kerajaan.

Jika anda dah terpanggil oleh SPA, syukur lah dan yang tidak di panggil-panggil walaupun dah lama isi borang spa online, bersabar ya. tetapi tidakkah anda terfikir, kenapa ada yang di panggil dan kenapa tidak. Di mana silapnya situasi ini. Apa yang SPA tengok untuk memilih calon exam online spa atau temuduga spa.

Bagi yang telah di panggil temuduga kerja kerajaan, sudahkah anda membuat persedian rapi. Jangan ingat temuduga kerja kerajaan tak perlu buat persediaan, rugilah anda. Ini peluang anda untuk berjaya mendapat kerja dengan kerajaan. Jadi kena buat betul-betul.

Dilema Calon Nak Hadapi Temuduga Kerja Kerajaan


Kebanyakkan calon temuduga kerja kerajaan akan mengalami ataupun merasai benda yang sama iaitu:

cara lulus temuduga kerja kerajaan


Dipanggil temuduga kerja kerajaan tetapi gagal – yang ni bernasib baik juga lah sebaba di panggil temuduga kerja kerajaan ni tetapi asyik gagal sahaja, tak pernah Berjaya untuk bekerja dengan kerajaan yang menjanjikan jaminan kerjaya yang stabil dengan kelebihan-kelebihan yang tiada jika bekerja dengan syarikat swasta. Kenapa anda gagal? Atau pun kenapa anda belum Berjaya lagi sedangkan anda telah di panggil temuduga kerja kerajaan?


Lagi terasa lagi jika sudah berkali-kali memohon kerja kerajaan tetapi temuduga pun tidak di panggil. Apa yang terjadi sebenarnya. Apa yang kerajaan nakkan dari calon-calon yang memohon temuduga kerja kerajaan ini. Adakah panduan yang memberikan maklumat lanjut mengenai benda ni, jawapannya ada. Anda akan jumpa sekejap lagi.

Baru habis belajar – ini memang tak boleh buat apa la, kena cari panduan untuk lulus temuduga kerja kerajaan ni sebab dah memang tiada pengalaman nak temuduga – kosong. Katakan habis belajar kat university, dapat keputusan bagus, mohon kerja kerajaan dan di panggil temuduga. Ok setakat tuh dah settle kan tetapi macam mana nak hadapi sesi temuduga tersebut? Mungkin ada di ajar secara asasnya masa belajar dulu, secara detailnya tidak tahu.

Tambah-tambah lagi kalau nak menjawab soalan killer daripada penemuduga. Soalan killer ni macam satu cara penemuduga untuk memahami anda melalui jawapan yang anda bagi. Ada maksud tersirat daripada jawapan yang anda bagi. Kalau anda tersilap jawap, penemuga pun akan tersilap anggap tentang anda. 

Ini sangat penting dan anda boleh mengatasi masalah ini jika anda membaca pengalaman abang-abang dan akak-akak anda yang pernah menjalani temuduga kerja kerajaan sebelum ini. Ada juga panduan yang telah di bukukan oleh mereka yang berusaha untuk membantu calon temuduga kerja kerajaan ini. Saya sarankan anda dapatkan panduan ini yang dalam bentuk softcopy ( pdf ) supaya anda lebih yakin untun menjalani temuduga nanti.

Lemah Bahasa Inggeris – yang ni di kalangan orang Melayu memang terjadi terutama bagi calon-calon temuduga kerja kerajaan yang berasal dari kampong. Saya tak katakana semuanya tetapi segelintirnya memang macam ni. Sebab utama ialah suasana sekeliling di mana semasa di kampong anda jarang mempraktikkan Bahasa inggeris ni berbanding dengan suasana bandar. Tetapi calon-calon temuduga dari bandar juga menghadapai masalah yang sama.

Sebenarnya masalah Bahasa inggeris ni boleh di kurangkan jika anda hanya mengetahui apa yang hendak di tanya oleh panel penemuduga di mana anda boleh siapkan awal-awal jawapannya di dalam Bahasa inggeris. Dah ada garis panduan untuk jawapan, maka anda akan lebih yakin untuk bercakap di dalam Bahasa inggeris. Tak perlu terror sangat tetapi jangan tidak tahu langsung. Itu sudah ok dan sudah membolehkan anda Berjaya dalam temuduga kerja kerajaan.

Kelebihan Bekerja Dalam Sektor Awam


Banyak kelebihan bekerja dalam sector awam atau pun dengan kerajaan ni, memang banyak dan lebih baik daripada dulu. Sebab tu sekarang graduan berlumba-lumba untuk memasukki sektor awam ni

Elaun Perumahan – ya, jika bekerja dengan kerajaan, anda akan dapat elaun perumahan setiap bulan! Wow bestkan, kerja dengan swasta boleh dapat ke? Dapat pangkat biasa-biasa takdenya elaun perumahan seperti bekerja dengan kerajaan ni. Setiap bulan boleh dapat tu. Ringanlah sikit beban untuk bayar sewa rumah tu tetapi jika anda tinggal kat kuarters kerajaan, maka tak dapatlah elaun perumahan ni.

Cost Of Living Allowance ( COLA ) – anda akan dapat juga elaun COLA ni. COLA ni mengikut tempat. Jika bandar-bandar besar, COLA ni banyak le dapat. Dapat mengurangkan kos taraf hidup yang tinggi di bandar-bandar.

Imbuhan Tetap Khidmat Awam  ( Itka ) – imbuhan tetap pun ada sebagai menghargai jasa anda berkhidmat dengan kerajaan. Orang kerja swasta tak dapat ni ya. Imbuhan tetap ni tetapi tak tahu la saya berapa ringgit imbuhan tetap khidmat awam ni.

Kenaikan gaji setiap tahun – kalau dulu kenaikan gaji orang kerja kerajaan ni sikit jer tetapi tidak lagi sekarang. Kalah orang swasta ni dari segi kenaikkannya. Lagi lama bekerja dengan kerajaan, lagi tinggi kenaikkan gaji mereka ni. Jadi kalau anda  dapat kerja kerajaan ni, kerja je le, jangan berhenti. Ada kelebihannya kalau jadi senior ni.

Pinjaman Perumahan – ini yang best. Rate rendah sahaja. Banyak untuk dan jimat kat sini. Anda cari rumah, dah jumpa dan beli guna pinjaman kerajaan. Rate sangat rendah berbanding dengan bank-bank swasta yang ada. Ini kelebihan kerja kerajaan yang paling besar saya Nampak setakat ni. Selain itu anda juga boleh buat pinjaman beli computer dan kereta.

Peluang Sambung Belajar – ini lagi satu kelebihan orang kerja kerajaan ni, peluang untuk sambung belajat dengan gaji yang penuh. Iya, tak perlu kerja tetapi gaji jalan. Pergi belajar sahaja, mungkin setahun dua belajar dengan gaji masuk seperti biasa dan bila habis belajar, dapat kerja balik dan juga dapat sijil/ijazah/diploma. Kan best tuh.

Peluang Pergi Kursus – kursus ni penting untuk meningkat ilmu anda dan juga untuk menambah nilai diri anda dalam pekerjaan. Setiap tahun ada kursus yang perlu anda hadiri. Kadang-kadang di pulau, kadang-kadang di hotel yang best-best. Semuanya di berikan percuma, anda hanya perlu hadirkan diri sahaja. Transport juga di sediakan. Tak perlu risau apa-apa.

Banyakkan kelebihan bekerja denga kerajaan tetapi itulah susah juga nak lulus untuk bekerja dengan kerajaan ni. Temuduga SPA pun nak kena buat persedian juga. Kalau anda tak buat persedian yang serius dan jika calon-calon buat persedian, maka anda akan ketinggalan. Rugi anda jika dapat peluang temuduga tetapi tidak buat persediaan untuk lulus temuduga kerja kerajaan.

Mengikut kajian, anda hanya mempunyai 3.33% sahaja peluang untuk dapat kerja kerajaan kerana calon yang di panggil temuduga sangat ramai tetapi jawatan kosong kerja kerajaan sikit sahaja.

Mitos Nak Masuk Kerja Dengan Kerajaan


Ada beberapa mitos yang tertanam dalam fikiran kebanyakkan orang tentang peluang untuk bekerja dengan kerajaan ni. Mitos ini sejak turun temurun lagi menyebabkan ramai calon yang tidak memandang serius peluang untuk Berjaya dalam temuduga kerja kerajaan kerana merasakan tiada harapan untuk lulus dalam temuduga kerja dengan SPA ni.

Sebelum menghadapi temuduga kerja kerajaan ni, anda mestilah buang jauh-jauh mitos seperti di bawah:

Ada kabel baru Berjaya – ini anggapan salah. Kalau dulu saya setuju, sekarang ni tak lojik lagi dah. Guna kabel ke tak ke, jiak tidak lepas temuduga, maka tak dapat le kerja dengan kerajaan. Jangan di sebabkan benda ni anda berputus asa awal-awal lagi. Buatlah persediaan dengan cara yang betul dan cuba dapatkan pekerjaan dengan kerajaan melalui saluran yang sah.

Saya sudah 5 tahun pengalaman – pengalaman ini pun tidak menjamin anda akan Berjaya dalam temuduga kerja kerajaan. Pengalaman dan mungkin berbeza dengan kerja kerajaan terutamanya kalau pengalaman anda dengan syarikat swasta. Jadi masa temuduga jangan anda tunjukkan sikpa eksyen anda ya. Jadilah calon yang merendah diri dan cuba serlahkan pengalaman anda itu dengan cara yang baik dan professional.

Kerja kontrak dengan kerajaan – ini pun  lagi satu mitos. Jangan ingat sudah kerja secara kontrak dengan kerajaan akan di berikan pekerjaan tetap. Semuannya kena melalui proses temuduga dan sudah tentu yang kontrak mempunyai kelebihannya. Tetapi yang belum berkhidmat dengan kerajaan, juga boleh menandingi  yang sudah bekerja kontrak ni dengan membuat persediaan yang rapid an cuba dapatkan panduan untuk Berjaya dalam temuduga kerja kerajaan yang di garap dan di update sesuai untuk temuduga kerja kerajaan.

CGPA 3.5 – keputusan peperiksaan yang bagus tidak menjamin anda untuk Berjaya dalam temuduga kerja kerajaan ni. Jangan ingat keputusan final year anda bagus anda ada advantage untuk dapat  kerja dengan kerajaan. Untuk dapat peluang temuduga mungkin ya tetapi untuk lulus temuduga bergantung kepada keadaan masa anda di temuduga. Cuba buat persediaan serapi mungkin.

Dah baca pelbagai buku temuduga – iya, ramai yang dah baca pelbagai buku panduan temuduga tetapi sudahkan anda baca buku panduan temuduga untuk kerajaan Malaysia? Ini lebih focus kepada kaedah untuk Berjaya dalam temuduga kerja kerajaan. Juga terdapat contoh-contoh soalam temuduga kerja kerajaan ni. Bahagian itu  yang bestnya.

Tidak mudah tetapi bukan mustahil sebenarnya untuk berjaya dalam temuduga kerja kerajaan ni. Melalui kajian, 90% calon tidak membuat persedian menghadapi temuduga kerja kerjaan ni. Di sini peluang untuk anda. Bagi calon fresh grad pula, mereka kurang dari segi kekurangan pendedahan dengan teknik temuduga. Iyalah sebaba kali pertama menghairi temuduga kerja kerajaan.

Selain daripada itu, sebab lain gagal temuduga kerja kerajaan ialah tidak membuat persediaan dari segi komunikasi dan pertuturan menyebab anda tiada idea untuk menjawab soalan panel penemuduga. Penampilan juga penting dan di berikan juga markah untuk anda. Jangan abaikan hal penampilan ni.

Dan yang lebih teruknya ialah over confident. Terlalu yakin tetapi semasa menjawab soalan temuduga sikap ini akan terserlah dan dapat di kesan oleh panel penemuduga. Jadi awas. Hati-hati semasa di temuduga. Jaga Bahasa anda sebab kadang anda akan menggunakan Bahasa negeri anda di mana ini tidak di bernarkan dalam temuduga kerja kerajaan.

Sudahkan Anda Baca Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan?


Terdapat satu laporan yang menyediakan bahan-bahan yang berkaitan dengan cara untuk lulus temuduga kerja kerajaan? Laporan ini bagi saya paling lengkap hingga saat ini tentang temuduga kerja kerajaan ni di mana laporan temuduga ini sentiasa di update mengikut keadaan semasa.
Laporan yang di nama Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan ini di buat dalam bentuk pdf yang boleh di baca melalui computer anda ataupun boleh juga di print.

Apa yang menarik tentang Rahsia Lulu Temuduga Kerja Kerajaan ini ialah:

Lebih 500 calon yang Berjaya di tanya – dalam penyedia laporan ini, terdapat lebih dari 500 orang calon yang telah Berjaya di temuramah dan di tanya soalan bagaimana beliau boleh Berjaya temuduga. Hasil kajian ini di muatkan dalam laporan temuduga ini supaya kandungan laporan ini releven dengan apa yang dikehendaki oleh panel penemuduga.

Rahsia dari panel penemuduga – terdapat juga tip-tip daripada bekas panel penemuduga berdasarkan pengalaman mereka, apa yang merak hendak daripada calon temuduga kerja kerajaan dalam sesi temuduga tersebut. Ini kiranya temuduga tu dari sudut panel penemuduga. Menarik kan dan tidak sama dengan buku-buku mengenai temuduga yang terdapat di pasaran.

Rahsia penceramah – terdapat juga rahsia daripada penceramah yang mengadakan bengkel atau kursus kepada panel penemuduga ini. Tip-tip yang di kongsikan untuk Berjaya dalam temuduga kerja kerajaan ni.

Pelbagai buku temuduga – dalam penyedian laporan temuduga kerja kerajaan ni, pihak terlibat telah mengkaji banyak buku mengenai temuduga dari dalam dan luar Negara dan di masukkan ke dalam laporan ini untuk lebih memberikan kandungan yang bermanfaat kepada calon temuduga kerja spa. Jadi, anda tidak memerlukan rujukan lain lagi jika anda di panggil untuk menghadari temuduga kerja kerajaan sekarang.

Bagaimana laporan ini boleh membantu calon temuduga kerja kerajaan


Laporan ini mudah di fahami oleh mereka yang ada SPM ke, ataupun master. Bahasa yang di gunakans angat mudah. Jika masih tidak faham, anda boleh tanyakan soalan kepada pihak yang membuat laporan ini.

Menjimat masa anda untuk mencari tip temuduga. Laporan ni paling lengkap setakat ini untuk menghadapi temuduga kerja kerajaan. Anda tidak memerlukan rujukan lain lagi untuk menghadari temuduga kerja kerajaan. Laporan ini memang mengfokus kepada kerja kerajaan.

Anda akan di tunjukkan langkah demi langkah untuk menghadapi temuduga ini – persediaan sebelum temuduga, semasa temuduga dan apabila temududa telah habis. Langkah demi langkah di tunjukkan dengan jelas dan mudah di fahami.

Laporan ini sesuai dengan semua jenis pangkat yang anda ditemuduga. Dari pangkat rendah hingga ke pangkat atas. Anda akan berasa lebih yakin untuk menghadapi temuduga kerajaan. Cuba bayangkan jika anda tidak membuat persediaan? Mesti anda keliru dan tertanya-tanya bagaimana temuduga ini di jalankan.

Apa Kandungan Tambahan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan?


Terdapat 4 Kandungan Tambahan untuk laporan Berjaya Temuduga Kerja Kerajaan ini.:

Teknik menjawab soalan temuduga kerja kerajaan – teknik penting untuk setiap soalan. Jangan main jawab sahaja. Setiap jawapan akan mengambarkan anda ni seorang yang macam mana. Cara untuk jawab soalan killer juga di berikan. Jangan bimbang.

Bagaimana pula dengan soalan-soalan berbentuk ‘ communication skill ‘. Soalan-soalan ini menguji kematangan, kreatif, sikap kerjasama anda dan kebolehan anda. Cara jawab soalan ini juga di sediakan.

Terdapat juga acara untuk menjawab soalan yang menguji cara pengurusan dan stress semasa kerja. Ada pelbagai jenis soalan dan setiap soalan adalah penting.

Kisah calon yang Berjaya dan gagal – ada juga dalam laporan ini. Bagaimana merea boleh lulus temuduga? Perkara yang kena buat dan perkara yang kena elak semasa temuduga sangat sesuai untuk di ketahui oleh calon temuduga kerja kerajaan ini.

Cara tulis resume yang terkini – cara tulis  resuma kerja kerajaan pun ada juga di berikan. Malah paling penting anda akan di berikan template resume. Anda hanya perlu edit sahaja template resume  kerja kerajaan tersebut sesuai dengan maklumat diri anda.

Koleksi soalan dan jawapan temuduga kerja kerajaan – yang ni paling penting dan sangat penting. Contoh soalan untuk temuduga kerja kerajaan ni, ini hanyalah contoh sahaja bukannya soalan ramalan. Contoh ini berdasarkan pengalaman calon temuduga yang lepas-lepas di kumpul dalam laporan ini dan di persembahkan kepada anda seadanya. Penting ni jika anda first time pergi temuduga kerja kerajaan.

Penting – Jaminan Pulangan Wang


Jika anda dah dapatkan laporan lulus kerja kerajaan ini dan sudah membaca hingga habis serta mempraktikkan apa yang si sarankan, tetapi anda masih tidak puas hati lagi, anda boleh minta wang anda di kembalikan dalam tempoh 7 hari dari tarikh anda beli. Tiada masalah sebab laporan ini bukannya laporan palsu. Laporan ini cuba membantu anda untuk mendapatkan pekerjaan yang anda idamkan dalam sector awam ataupun bekerja dengan kerajaan.





Terima kasih kerana membaca Cara Lulus Temuduga Kerja Kerajaan. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



0 Komen:

Catat Ulasan