Home » » Cara pasang kod Adsense selepas post pertama di mukadepan blog

Cara pasang kod Adsense selepas post pertama di mukadepan blog

Cara pasang iklan seperti Adsense dan Ashadee sangat penting untuk menarik perhatian pembaca blog. Banyak lokasi yang and aboleh letak iklan ini di dalam blog dan salah satunya ialah letak kod Adsense atau iklan lain atau produk lain selepas post pertama di muka hadapan blog ( homepage blog ). Seolah-olah iklan tersebut nampak seperti post kedua dan ini boleh memungkinan anda mendapat klik untuk iklan Adsense tersebut.

Tetapi bagaimanakah caranya untuk memasukkan iklan Adsense hanya selepas post pertama di blog? Sudah tentu ada caranya kan dan post ini adalah untuk berkongsi kod yang perlu di gunakan dan di manakah untuk meletakkan kod tersebut bersama dengan kod iklan contohnya iklan Adsense.

Menarik kan? Saya melihat ramai problogger menggunakan helah ni dan saya kira lokasi iklan di muka depan ini sangat penting. Anda kena cuba cara ni jika anda benar-benar hendakkan pendapatan 10USD pertama daripada Adsense.

Cara pasang kod Adsense selepas post pertama di mukadepan blog

Cara letak iklan selepas post pertama blog

Caranya letakan iklan di muka depan blog sangat simple tetapi memerlukan sedikit kemahiran la.

Dashboard > Template > back Up template
Edit HTML > Ctrl +F untuk mencari kod di bawah:

<b:include data='post' name='post'/>

Kod ini hanya boleh di jumpai sekali sahaja di dalam template anda sama ada anda gunakan template original blogspot ataupun template yang telah di edit.

Selepas jumpa kod di atas, selepas kod tersebut, copy dan paste sahaja kod di bawah ini untuk membuat iklan Adsense ( atau mana-mana iklan ) akan muncul secara automatik selepas post pertama di muka depan blog anda.


<b:if cond='data:post.isFirstPost'>
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<div align="center" style="margin-top:0px; margin-bottom:10px;">
Encoded AdSense or Widget Code
</div>
</b:if></b:if>



Edit:

margin-top:0pxmargin-bottom:10px
Jika anda nak ubah jarak di antara iklan dengan post pertama dan ketiga, anda ubah nilai-nilai ini.

Encoded AdSense or Widget Code
Anda kena encode dulu kod Adsense anda menggunakan tool untuk encode kod Adsense supaya tidak keluar error nanti.

Pilihan:

<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'> dan </b:if>
Kod warna pink ini akan membuat iklan Adsense hanya muncul di muka depan blog selepas post pertama. Tetapi jika anda mahukan iklan Adsense keluar di dua  tempat berbeza - di muka depan dan post page ( selepas ' post berkaitan ' ), anda delete kod warna pink di atas.

Preview dan save.

Anda juga boleh baca entri jika Adsense anda tak keluar walaupun kod dah di pasang.

Jika ada masalah, anda boleh letak di bahagian komen.



Terima kasih kerana membaca Cara pasang kod Adsense selepas post pertama di mukadepan blog. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



10 Komen:

  1. Bagus ni, boleh cari duit extra sambil berblog. Thanks for sharing!

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh Mek ila Jual Vitamin. Tetapi nak dapatkan akaun tu yang agak sukar sedikit. Kena usaha yang lebih.

      Padam
  2. Balasan
    1. telah di uji untuk blogspot. di wp, saya tak test.

      Padam
  3. iklan adsense tak keluar lah bro walaupun dipasang kodnya , macam mana ya hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. nanti saya free sikit, saya cuba semak template tuan. Harap2 tuan dah encode kod adsense tu.

      Padam
  4. Saya pun sama..dah letak kod adsense tapi tak keluar-keluar pun..bila lah agaknya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. letak kat mana tu tuan? lokasi?

      Padam
  5. Salam...tak boleh boss,,,, dia keluar error macam ini di template.......
    Error parsing XML, line 1901, column 3: The element type "br" must be terminated by the matching end-tag "".

    BalasPadam