Home » » Cara senang buat akaun kira-kira untuk perniagaan anda

Cara senang buat akaun kira-kira untuk perniagaan anda

Dalam pasaran terdapat banyak software yang boleh di gunakan untuk membuat akaun kira-kira atau debit kredit perniagaan anda. Biasanya kalau anda ada pernigaan kecil-kecilan seperti perniagaan online, anda lupa untuk buat akaun kira-kira kan. Ataupun anda tak tahu nak buat macam mana jadi anda akan  gunakan buku kulit tebal sahaja untuk segala jenis rekod.

Sedangkan anda boleh gunakan excel je untuk buat akaun kira-kira tetapi nampak lebih profesional. Tak perlulah anda nak gunakan software-software tiruan kat pasaran gelap tuh atau pasar malam. Sebab kadang-kadang, nak kena banyak masalah. Ada juga software yang percuma tetapi bila anda klik-kilk di suruhnya bayar pula kan. Kalau tak bayar hilang semuanya data-data anda.

Eloklah kalau anda hanya gunakan excel sahaja - mudah dah jimat sebab excel kan dah ada dalam pc anda cuma anda kena tahu macam mana nak setting sahaja.

akaun kira-kira perniagaan

Sistem akaun guna excel


Guna excel je boleh buat satu sistem akaun untuk perniagaan anda jika perniagaan anda adalah kecil-kecilan sahaja.

Sistem akaun ini juga sesuai untuk mereka yang ada perniagaan IKS, bisnes sendiri yang baru nak berkembang bagi mengantikan sistem buku kulit tebal untuk mencatit urusniaga. Sistem ini membolehkan anda secara automatik mengeluarkan report tahunan. Senang kan.

Sistem akaun guna excel ni tak susah sebab anda dah biasa guna excel kan dan juga sistem ini murah sahaja.

Saya tidak pajar bab ini tetapi jika anda mahukan detail, anda boleh cuba baca panduan leh pakar sistem ini sendiri.

*Sistem perakaunan berasakan excel

Sistem perakaunan berasaskan Ms Excel. Mudah dan praktikal untuk membuat akaun perniagaan. Sistem perakaunan yang berasaskan debit dan kredit (catatan bergu).Menjana laporan kewangan dengan automatik dengan cara yang senang.
Kan mudah kalau ada akaun kira-kira sendiri kan. Anda cubalah sistem ini sendiri.



Terima kasih kerana membaca Cara senang buat akaun kira-kira untuk perniagaan anda. Jika berguna, tolong kongsikan di media sosial.

« Previous
« Prev Post
Next »
Next Post »

Tips Berkaitan



4 Komen:

  1. harini, siapa yang gunakan teknologi, dia ada advantage ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tuan, teknologi kalau pandai guna boleh menjimatkan kos.

      Padam
  2. Memang paling mudah buat akaun dengan excel ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. jimat tu yang pentingnya. Bagi iks sangat sesuai, bg syarikat besar, guna lah yg lebih canggih.

      Padam